Skip Navigation
We create spaces
that work for people

CAT A+ space at Fairfax House, WC1V

Our client Dorrington instructed us to refurbish the first floor, lobby, lift, and reception space at Fairfax House – a charming building in the heart of Chancery Lane in London.

The brief was to create a modern working environment through an office CAT A+ fit-out that embraced collaborative working alongside a more functional CAT A blank canvas space designed to entice potential tenants seeking the optimal workspace that blends seamlessly with their brand and ways of working.

Office CAT A+ space at Fairfax House, London.

The office CAT A+ works

The first floor of Fairfax House was divided into two separate spaces with two very different briefs. In the office CAT A+ designated space, the landlord’s vision was to create a ‘plug and play’ office solution adaptable to diverse businesses needs.

This office CAT A+  refurbishment element of the project commenced with a meticulous programme, spanning approximately 10 weeks and encompassing various works from strip-out to thoughtful layout modifications and adjustments in mechanical and electrical configurations to align existing systems with the new design scheme.

The architects design envisioned a welcoming working environment with exposed features combined with bespoke joinery elements introduced to reflect warmth throughout the space. Open Contracts craftsmanship team built bespoke meeting rooms, quiet zones, a tea point and then fitted high-quality desks, which were designed to create a professional yet practical ambiance.

The characterful features of the Fairfax building were also enhanced; the existing wood flooring was sanded and the exposed steel beams and brick walls were re-decorated, leading to a look and feel that seamlessly marries form and function.

Meanwhile, the other floor space underwent a CAT A transformation, with decorations and rejuvenated wooden floors creating a blank canvas and an opportunity for the future occupiers to create an office fit-out that blends their company culture and branding with this contemporary workspace.

Focused on making the space work harder and smarter

To make these spaces work harder and smarter for our client, we added a new accessible WC and shower, and then, in the reception area, we created a feature joinery wall, and decorated the corridor before dressing it with a bespoke curtain to soften the entrance. We then refurbished the inside of the lift too, making sure these works added a new lease of life to the shared spaces and enhancing the potential of the first floor even more. 

Both spaces on the first floor have access to an outdoor seating area that has also been reimagined with new composite decking, lighting, furniture and natural planters, making it an inviting and restorative place to work or enjoy a coffee (weather permitting!).

Now the open-plan fit-out allows for any business to simply plug and play, while the clean, warm, and minimal design features of the tea point, office desks, and meeting rooms provide a productive environment to collaborate and create. And they also benefit from an abundance of natural light, through the large original sash windows which have been beautifully restored.

In the past, we refurbished the upper floors at Fairfax House, including the annexe on the fourth floor, the communal areas, WC facilities and the reception space for our client Dorrington. That project resulted in the creation of a similar space that comprised both a CAT A and a CAT A+ scheme and enhancing the potential of this characterful office building at the time. So, we were delighted to be back in Fairfax House working together with our client and the architect to make some of those spaces work even harder and smarter in what is now, post-pandemic, a very different but still exciting rental market.