Skip Navigation
We create spaces
that work for people

Temple Chambers, EC4Y

Our long-established client instructed us to transform the north and south-facing spaces on the ground floor at Temple Chambers.

The brief was to convert the existing offices into modern and flexible serviced workspaces and, to further benefit the community in the building, included the creation of breakout spaces on the upper floors.

The completed project resulted in a building that now features a brand new reception area, versatile communal spaces, focus booths, and meeting rooms seamlessly integrated into the building’s original features.

Office spaces at Temple Chambers, reception space with a woman walking by.

Making the space work harder and smarter

The main entrance of the building was designed to accommodate the busy community within Temple Chambers; creating a space where occupiers could easily access the facilities, meeting rooms and office spaces, and where visitors would feel welcomed while waiting to be received.

To help achieve the right ambiance and create a bright and airy space, we opened up the ceilings which were covered with suspended ceiling tiles. Our craftsmanship team built a bespoke joinery desk, planters and AC cover units, introducing warmth and texture, while the new terrazzo floor added a sleek and modern touch to the overall look. These modern features work in perfect harmony with the refurbished original features of the building, including the large sash windows, staircase handrail, the entrance doors and fireplaces.

With a focus on the needs of the occupiers, both north and south wings of the ground floor were designed to offer flexible working spaces, from various size meeting rooms to tea points and kitchen installation, with outdoor access and break out areas.  These newly created areas now have stunning kitchens – two for both wings – spaces that are already proving popular with the occupiers as their favourite place for lunch or a catch-up over coffee.

The inclusion of fresh air flow into the communal areas and offices not only enhances comfort but also contributes to achieving an improved EPC rating in alignment with the building planning requirements by 2027. With this objective in mind we reconfigured electrical wiring within the building to allow for installation of dimmable LED lights.

The corridors flow from south to north bathed in an abundance of natural light as a result of the structural openings, replacement glazed doors and the natural hard floor which reflects the light throughout. The overall look is both stunning and timeless, creating a sense of being in a boutique hotel space that still feels like home.

Project
Office
Duration
9 months
Client
Dorrington

Nine months is a long time but working closely with the team and maintaining high morale during challenging periods was a highlight for the project team, emphasizing the importance of teamwork at Open. ”

Tom Tresadern, Project Manager –

The south wing of the building now offers an outdoor terrace for a breath of fresh air and sits next to the end-of journey facility. During the installation, ORSA, a body appointed by the client, conducted multiple health and safety inspections and consistently provided positive reports, reflecting the project team’s ongoing commitment to safety.

In addition to these works our team had to re-model each floor to incorporate a large break-out area with kitchen, tea point and soft seating so occupiers on each floor at Temple Chambers can enjoy their own designated lunch/break out area. The design reflects similar specifications to those on the ground floor, maintaining the bespoke joinery details throughout in natural tones and where possible exposing and restoring original features to create a cohesion between the old and new.

Besides the building and joinery works our team had to re-configure and replace the old M&E system, enabling the installation of energy efficient lights. Throughout the project we had to work in a fully occupied building with weekly H&S site inspections, so the site team would adapt and adjust the schedule of works to minimise any potential disruption to the occupiers.

Our team consistently demonstrated their expertise and commitment to ensuring we delivered this project to the high standards we set ourselves. They prioritized the need to address any occupier concerns and worked closely with the talented architects at dMFK to find solutions and resolve any unexpected issues. And collaboration with our long-established client ensured that the project met their expectations for this exciting office scheme.